Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, ponieważ była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina I ma dużo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednakże witamina I istnieje nie jedynie wchłaniana bezpośrednio, ale jest również wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może przekształcić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach i warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest toż, iż spożywanie zbyt dużej ilości czystej witaminy A może być toksyczne. Ważne jest, by nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci oraz innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego wskazane jest, by skupić się na zdobyciu jak największej ilości beta-karotenu, który organizm może zmienić w witaminę A, zamiast spożywać ogromne ilości czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
Multum osób pamięta, jak powiedziano im, iż jedzenie dużej ilości marchwi pomaga widzieć w noce oraz jest toż zrobione witaminą A, która jest wytwarzana z wysokiego poziomu beta karotenu, który wybiera się w warzywach. Inne pokarmy, które posiadają wysoki poziom beta karotenu, który można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest traktowany nie jedynie do robienia witaminy A, ale tenże w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, bowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest używany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga również zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeśli są uszkodzone, by zapobiec infekcji. Dzieci też potrzebują dużo witaminy A, ażeby pomóc ich kościom i zębom w prawidłowym rozwoju.