Jednym ze komponentów które czynią z afrykańskiego mango roślinę prozdrowotną a jednocześnie wspierającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu mocno antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.
Afrykańskie drzewo mango wzrasta w tropikalnych lasach Afryki. Drzewo jest również uprawiane w gospodarstwach w środkowej i zachodniej części kontynentu. Drzewo rośnie od 10 do 40 m wysokości. Butelkowe liście są gęste. Drzewo dojrzewa i zaczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na potencjalne zastosowanie przemysłowe opisywanej rośliny w produkcji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.
Właściwości
Badania nad Afrykańskim mango wykazały pozytywne działanie w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, antybólowe oraz antyoksydacyjne.
Oddziaływanie antybólowe
Roślina objawia też właściwości przeciwbólowe.
Działanie przeciwutleniające
Nasiona rośliny wykazują antyoksydacyjne.
Odziaływanie antybakteryjne
Liście rośliny i korzenie wykazują oddziaływanie antybakteryjne.
Roślina może być pomocna w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości obniżające stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne udowodniły obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Otyłość
Afrykańskie mango posiada właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.
Afrykańskie mango jest popularnym środkiem na odchudzanie. Pomaga także w wypadkach gdy gubienie wagi idzie nader opornie.